Πληροφορίες ανά Πανεπιστημιακή Μονάδα

Πανεπιστημιακή Μονάδα Λέσβου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει έδρα του την πρωτεύουσα του Νομού Λέσβου, την πόλη της Μυτιλήνης. Εδώ, βρίσκονται η Πρυτανεία και οι κεντρικές υπηρεσίες Διοίκησης του Ιδρύματος, η κεντρική Βιβλιοθήκη και η Επιτροπή Ερευνών. Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Λέσβου αναπτύσσεται στην πόλη της Μυτιλήνης και περιλαμβάνει τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τη Σχολή Περιβάλλοντος.

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών αποτελείται από τα εξής Τμήματα:

 • Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίαςabout_lesvos
 • Τμήμα Γεωγραφίας
 • Τμήμα Κοινωνιολογίας
 • Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Η Σχολή Περιβάλλοντος αποτελείται από τα:

 • Τμήμα Περιβάλλοντος και
 • Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στεγάζεται σε υφιστάμενα ιδιόκτητα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, σε ενοικιαζόμενα κτίρια χωροθετημένα στο κέντρο της πόλης και στα νέα σύγχρονα κτίρια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της πόλης (Λόφος Πανεπιστημίου).

Πανεπιστημιακή Μονάδα Χίου

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα της Χίου αναπτύσσεται στην πόλη της Χίου. Περιλαμβάνει τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης που αποτελείται από τα Τμήματα:

 • Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών καιabout_chios
 • Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης.

Περιλαμβάνει επίσης τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Σχολής και των Τμημάτων, τη βιβλιοθήκη της Σχολής (παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης) και τις Φοιτητικές Κατοικίες. Η Πανεπιστημιακή Μονάδα της Χίου στεγάζεται σε μια σειρά από κτίρια που έχει δωρίσει η κοινωνία της Χίου στο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε ενοικιαζόμενα κτίρια Τα περισσότερα από αυτά, είναι κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και στο σύνολό τους προσφέρουν αναπτυγμένη κτιριακή υποδομή για τις ανάγκες της Σχολής. Οι φοιτητικές κατοικίες βρίσκονται σε παραλιακή τοποθεσία, σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης και περιλαμβάνουν 6 καινούρια κτίρια με 179 μονόκλινα δωμάτια.

Πανεπιστημιακή Μονάδα Σάμου

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Σάμου έχει έδρα την πόλη του Καρλοβασίου. Περιλαμβάνει τη Σχολή Θετικών Επιστημών, που αποτελείται από τα Τμήματα:

 • Μαθηματικώνabout_samos
 • Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων και
 • Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.

Περιλαμβάνει επίσης τις διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής και των Τμημάτων, τη Βιβλιοθήκη (παράρτημα της κεντρικής βιβλιοθήκης).

Η Σχολή στεγάζεται στο Καρλόβασι, σε ιδιαίτερης αξίας νεοκλασικά κτίρια, που έχουν παραχωρηθεί από τη Σαμιακή κοινωνία στο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε ενοικιαζόμενα κτίρια και στο επίσης παραχωρημένο «Μανιάκειο» κτίριο στο Βαθύ.

Πανεπιστημιακή Μονάδα Ρόδου

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα της Ρόδου φιλοξενεί τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών η οποία περιλαμβάνει:

 • το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσηςabout_rhodes
 • το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
 • το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών

Περιλαμβάνει επίσης τις διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής και των Τμημάτων και τη Βιβλιοθήκη (παράρτημα της κεντρικής βιβλιοθήκης). Η Σχολή στεγάζεται σε δύο μεγάλα διώροφα κτίρια (πρώην Σχολή Χωροφυλακής και πρώην Καζάρμα Ρεγγίνα), που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και γραφεία διδασκόντων, ενώ ένα νέο κτίριο ενοικιάζεται για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Σχολής.

Πανεπιστημιακή Μονάδα Σύρου

about_syrosΤο Σεπτέμβριο του 2000 ιδρύθηκε στη Σύρο το  Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ως φυσική συνέπεια της γενικότερης πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για επέκταση σε κάθε σημαντικό χώρο του Αρχιπελάγους. Και αυτό το Τμήμα, όπως και όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό δίκτυο στην Ελλάδα, το ΑΙΓΑΙΟ-ΝΕΤ. Η καλά οργανωμένη σύγχρονη βιβλιοθήκη προσφέρει πρόσβαση στις συλλογές όλων των Πανεπιστημιακών Μονάδων του Ιδρύματος και τις σύγχρονες πηγές γνώσης. Το Τμήμα στεγάζεται στο κτίριο του πρώην 1ου Γυμνασίου Ερμούπολης, που παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο από τον Δήμο Ερμούπολης.

Πανεπιστημιακή Μονάδα Λήμνου

about_limnosΗ Πανεπιστημιακή Μονάδα Λήμνου έχει έδρα την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ένα από τα τρία Τμήματα της Σχολής Περιβάλλοντος.

Τα μαθήματα, οι διοικητικές υπηρεσίες του Τμήματος καθώς και η Βιβλιοθήκη (παράρτημα της κεντρικής) στεγάζονται σε κτίρια που παραχωρήθηκαν από την τοπική κοινωνία, όπως το Παντελίδειο Παρθεναγωγείο, κτίριο του 19ου αιώνα, το Χριστοδουλίδειο Μέγαρο, ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια του Ρωμαίικου γιαλού, καθώς και ο πρώην Γαρουφαλίδειος Κινηματογράφος.