Σύρος

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων, με 20.000 κατοίκους περίπου. Κατέχει κεντρική θέση στις Κυκλάδες, με έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησί έχει έντονο ανάγλυφο, με πολλά υψώματα και μικρές κοιλάδες, και οι ακτές του σχηματίζουν αρκετούς ασφαλείς όρμους. Εκτός από το συμπαγή οικιστικό όγκο που σχηματίζουν η Ερμούπολη και η γραφική μεσαιωνική Άνω Σύρος, στην ανατολική ακτή υπάρχουν πολυάριθμοι διάσπαρτοι οικισμοί. Στη Σύρο γεννήθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου, ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, ο οποίος έχει ονομασθεί από τους ειδικούς «Πολιτισμός ΚΕΡΟΣ – ΣΥΡΟΣ».

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά είναι καθημερινή, ενώ πολύ συχνή είναι και με όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Υπάρχει, επίσης, σύνδεση και με Θεσσαλονίκη, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ρόδο, Σάμο, Μυτιλήνη κ.λπ., ενώ αεροπορικώς το νησί συνδέεται με την Αθήνα και άλλα νησιά.

Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι μια πόλη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, η Ερμούπολη θεωρείται πως κατέχει πρωτεύουσα θέση ως προς τη νεοκλασική ιστορία της αρχιτεκτονικής. Σημαντικό εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο του ελεύθερου ελληνισμού, γνωρίζει πολύ μεγάλη οικονομική άνθηση κατά τον 19ο αιώνα. Η ακτινοβολία του πλούτου της την κάνει γνωστή στην Ευρώπη και προσελκύει πολλούς Έλληνες και Ευρωπαίους αρχιτέκτονες, κυρίως Γερμανούς και Ιταλούς, οι οποίοι διαμορφώνουν την εντυπωσιακή νεοκλασική της εικόνα.