Λήμνος

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε 17.000 κατοίκους περίπου.

Η Λήμνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με καθημερινά δρομολόγια με την Βόρειο Ελλάδα (Καβάλα & Θεσσαλονίκη), και τρεις φορές την εβδομάδα με την κεντρική Ελλάδα (Λαύριο).  Επιπλέον υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, τρεις φορές την εβδομάδα, με τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο). Αεροπορικώς υπάρχουν καθημερινά 2 δρομολόγια από και προς την Αθήνα, 1 δρομολόγιο από και προς την Θεσσαλονίκη, και 1 δρομολόγιο από και προς την Μυτιλήνη – Χίο – Σάμο.

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα. Με πληθυσμό 6.000 περίπου κατοίκους, είναι χτισμένη στη δυτική ακτή, στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής γραφικότητας οικισμό με λεύκες, πλατάνια, ευκάλυπτους, αρμυρίκια και τζιτζιφιές, που στεφανώνεται από ένα επιβλητικό κάστρο που δεσπόζει περήφανο πάνω από τους δύο γιαλούς της πόλης. Ολόκληρη η πόλη έχει ένα αυθεντικό και παραδοσιακό στυλ. Σημαντικά αξιοθέατα της, πέρα από τα γραφικά δρομάκια, την αγορά και το λιμανάκι, είναι ο Ρωμαίικος Γιαλός, το ενετικό Κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η προϊστορική πόλη και ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας.